Poštovani posjetitelji stranice www.sindikat.info, želimo vam sretan Međunarodni praznik rada, koji vuče svoje korijene iz radničkih prosvjeda koji su se dogodili u Chicagu na ovaj datum 1886. godine, kada je oko 40.000 radnika prosvjedovalo tražeći bolje uvjete rada. 

Oni su svoje zahtjeve predstavili simbolički kao tri osmice - osam sati rada, osam sati odmora i sna i osam sati rekreacije i kulturnog obrazovanja. 

Međunarodni dan rada obilježava se širom svijeta na različite načine, ovisno o tradicijama i kulturi svake zemlje. Evo nekoliko primjera kako se ovaj dan slavi u različitim dijelovima svijeta:

Sjedinjene Američke Države i Kanada: Iako su događaji u Chicagu bili katalizator za Međunarodni dan rada, SAD i Kanada ne obilježavaju ovaj dan 1. svibnja. Umjesto toga, oni imaju sličan praznik poznat kao "Labor Day" koji se slavi prvog ponedjeljka u rujnu.

Europa: U mnogim europskim zemljama, 1. svibnja je državni praznik. Obično je to dan kada sindikati i radničke organizacije organiziraju parade i skupove. U nekim zemljama, kao što je Francuska, tradicionalno se daruju ljiljani kao simbol proljeća i sreće.

Azija: U zemljama poput Indije, Kine i Japana, Međunarodni dan rada je također praznik. U Indiji se održavaju skupovi i demonstracije, dok u Kini ovaj dan može biti dio "Zlatnog tjedna", perioda kada ljudi imaju produžene slobodne dane.

Južna Amerika: U zemljama poput Brazila i Argentine, Međunarodni dan rada je prilika za političke demonstracije i govore, kao i za slavlje radničkih postignuća.

Afrika: U nekim afričkim zemljama, kao što je Južnoafrička Republika, Međunarodni dan rada je prilika za promicanje radničkih prava i socijalne pravde.

 

Poslodavci negoduju, sindikati za neradnu nedjelju
Poslodavci negoduju, sindikati za neradnu nedjelju
Vlada Federacije BiH u prosincu prošle godine utvrdila je, na prijedlog Ministarstva trgovine Federa...
Sindikalna košarica u veljači 2.899 KM
Sindikalna košarica u veljači 2.899 KM
Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za ...
Zaštita na radu i uloga sindikata
Zaštita na radu i uloga sindikata
Zaštita na radu je ključna komponenta očuvanja zdravlja i sigurnosti radnika na njihovim radnim mjes...
10 razloga zašto su sindikati važni
10 razloga zašto su sindikati važni
Postoji puno razloga zašto su sindikati važni. Brojna prava koja danas uživamo izborena su kroz radn...
Najave događaja
Nema događaja